Protetica

In momentul in care leziunea carioasa ajunge la nerv si peretii dintelui nu sunt suficient de rezistenti cat sa poata suporta presiunile masticatorii, dintelui respectiv i se refac peretii prin aplicarea unui dispozitiv corono-radicular (RCR argint) sau build simplu sau armat cu fibra de sticla. Ulterior acest dinte spre a fi protejat de fractura se acopera cu o coroana. Exista mai multe tipuri de coroane, diferite prin materialul din care sunt alcatuite cat si prin gradul in care satisfac cerintele fizionomice. Aceste coroane sunt structuri cimentate pe dinte.

Atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti, se poate realiza o unitate numita punte dentara care este tot cimentata pe dinti, doar ca este alcatuita din mai multe coroane solidarizate intre ele. Aceste punti au inconvenientul de a trebui curatate intr-un mod special fata de restul dintilor, cu o ata dentara care se trece pe sub corpul de punte suspendat( unde e dintele lipsa). Prezinta avantajul unui cost mai mic decat al unui implant si marele dezavantaj al faptului ca se "strica" dintii vecini, care pot fi perfect sanatosi depilda.

Cand lipsesc prea multi dinti si nu se mai poate face o punte cimentata pe dinti, exista solutia prin proteze mobile sau mobilizabile care necesita indepartarea lor in vederea curatirii. Tehnologia a avansat atat de mult incat va putem oferi o gama variata de proteze care sa asigure un confort si o stabiliate cat mai mari. Solutiile de proteze scheletate cu sisteme speciale sau cu crosete metalice turnate sunt foarte protective pentru dintii restanti. Protezele acrilice pe capse, pe sistem de magneti, pe sistem pe locatori imbunatatesc foarte mult stabilitatea si ocupa mult mai putin spatiu in gura. Protezele din polyan sunt mai subtiri si neiritante pentru mucoase datorita lipsei monomerului rezidual.

Fatelele ceramice alcatuiesc un subiect aparte care trebuie inteles in cele mai mici detalii. Se bazeaza pe colaborarea foarte stransa intre laborator - cabinet - pacient. Pacientul trebuie sa stie foarte bine ce isi doreste si sa inteleaga toate etapele de lucru. Trebuie sa stie ca exista o etapa de laborator care se numeste wax-up (din ceara alba) in care va vedea pe un model dintii lui cu modificarile dorite. Trebuie sa stie ca exista o alta etapa mock-up (din compozit) care se face in cabinet si este un fel de joaca in care medicul si pacientul probeaza diverse forme ale viitoarelor restaurari pana cand se stabileste de comun acord forma finala. Se fac fotografii pe tot parcursul sedintelor, care vor fi transmise lobratorului. In urma sfefuirii dintilor, acestia raman vitali si se vor acoperi provizoriu imitand forma finala ,de comun acord stabilita in sedintele anterioare. Cimentarea si finisarea finala se fac intr-un mod aparte, necesitand in medie 1 ora de fiecare fateta in parte.

Exista si fatete LUMINEERS care nu necesita preparatii suplimentare ale dintelui si se realizeaza in scopul unor corectii minime( diverse forme, unghiuri, spatii interdentare,etc.). Sunt foarte estetice si nu necesita slefuiri ale dintilor si nici restaurari provizorii.

Alte restaurari mai putin cunoscute, dar foarte utile sunt indicate in cazul unor cavitati atipice care ar fi ideal sa se realizeze prin onlay-uri sau inlay-uri. Acestea sunt piese realizate in laborator fie din metale pretioase, fie din ceramica si se cimenteaza pe dinte, ele acoperind partial dintele, spre deosebire de o coroana care-l acopera integral. Prezinta avantajul preciziei si rezistentei in defavoarea unei obturatii (plombe) si avantajul minimului sacrificiu de substanta dentara in defavoarea unei coroane.

Programare onlinePROGRAMARE ONLINE


TestimonialeTESTIMONIALE
Galerie clinica

In continuare


IconTARIFE
Tarife clinica clinica

In continuare